Dodatki spożywcze stanowią bardzo duża grupę związków chemicznych dodawanych do jedzenia celem ich konserwacji, poprawy smaku i konsystencji produktu. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak duża jest to ilość i ile średnio w ciągu roku zjadamy takich związków chemicznych. Nie myślimy także o tym , jaki t może mieć wpływ na nasze zdrowie. Gdzieś tam rozumiemy, że nie jest to pozytywny wpływ, ale specjalnie nikt się tym nie przejmuję. Dodatki są i musza być wiec godzimy się na to jako na zło konieczne. Ale coraz częściej chorujemy na jelita, biegunki, zaparcia, alergie pokarmowe i nie wiemy, dlaczego nas to spotkało. Wiele osób leczy się latami bezskutecznie i nie wie, jak się wyleczyć. Problem okazuje się złożony.

Wpływ dodatków spożywczych na jelita


Dodatki spożywcze powodują uszkodzenia błon śluzowych jelit. Przez te nieszczelności do obiegu krwi przedostają się większe cząstki pokarmu. Organizm widząc takie dużo białko we krwi traktuje je jako intruza i wysyła przeciwko niemu przeciwciała. Tak stopniowo dochodzi do nietolerancji na dany pokarm i rozwija się alergia! Jak pomyślimy głębiej to okaże się, że alergia powstanie właściwe na każdy pokarm jako zjemy, z uwagi na to, że nieszczelności jelit cały czas są i cały czas przedostają się stamtąd białka jedzenia. Dlatego często mamy taką sytuację, że zmieniamy dietę z teoretycznie szkodliwej na bardziej ekologiczną, pozbawioną mleka, cukru i pszenica, jednak za chwilę dolegliwości powracają a chory reaguje na te nowe, dobre jedzenie.

Co zrobić z dodatkami spożywczymi


Teraz już wiemy, że nie tylko zmiana jedzenia będzie skuteczną metodą w chorobach jelit i problemach alergiczych. Konieczne jest uszczelnienie jelit i oczyszczenie ich z dodatków spożywczych, które często mają tendencje do pozostawania w organizmie. Aby określić, czy jesteśmy obciążeni dodatkami spożywczymi polecamy wykonać badanie biorezonansem MORA, które precyzyjnie określi rodzaj i stopień grupy dodatków spożywczych. Po tym można przejć do terapii biorezozansnem, która pozwoli na eliminację dodaktów spożywczych z organizmu.


Niekiedy dodatki spożywcze mogą same z siebie stać się alergenami. Właściwie w ich przypadku należy mówić o pseudoalergii, ponieważ organizm nie wytwarza przeciwko nim immunoglobulin tylko od razu reaguje stanem zapalnym. Osoby, mające problemy żołądkowo-jelitowe powinny koniecznie przetestować w teście MORA takie oddziaływanie dodatków spożywczych. Najczęstszym problemem okazują się glutaminiany, siarczany i salicylany.

Powrót do góry